1. Accepteer jezelf volledig

Moeilijk is dat, de liefde opbrengen om alles van  jezelf te accepteren. Zelfs de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten, maar het is toch erg belangrijk.

Het helpt je namelijk om echt van jezelf te houden. Inclusief de kanten die jij als "minder" ervaart. De eerste oefening om bewust met zelfliefde bezig te zijn is het hard op zeggen van de volgende zin:

Bijvoorbeeld:

”Hoewel ik [voeg hier je "mindere" eigenschap in], accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

Vul jouw probleem in, en spreek de zin een paar keer hardop uit.

Een andere oefening om hier bewust mee bezig te zijn is het herhalen van de woorden "ik hou van mezelf". Doe dit bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, stofzuigen, autorijden of als je ergens op je beurt wacht. 

Door het herhalen van deze woorden zorg je ervoor dat je onderbewustheid dit aan gaat nemen als waarheid.  

2. Durf jezelf te zijn

Luister eens naar wat jij zelf echt wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. Als je moeite hebt met zelfliefde dan ben je vaak gewend om jezelf te aan te passen aan de mensen om je heen. Je cijfert jezelf weg om anderen tevreden te houden.

Blijf dicht bij wat je zelf echt belangrijk vindt. Merk op wat je voelt, wat je intuïtie je ingeeft en probeer hier steeds meer naar te luisteren.

3. Laat je ego los

Je ego is de kant van jou die beledigd kan worden, teleurgesteld kan raken, bang kan zijn en continu nadenkt over van alles.

Zelfliefde ontwikkelen heeft niets te maken met arrogantie. Hoe groter je ego, des te ingewikkelder je leven wordt. Daarom is het belangrijk om je ego juist kleiner te maken om dicht bij jezelf te komen. Dit kan je doen door: 

  • Regelmatig te mediteren

  • Herken je gedachten en het effect op jouw gevoelens.

  • Beleef hoe je dankzij nieuwe gedachtes nieuwe gevoelens kunt ervaren.

  • Voel je dankbaar voor het moment, voor je leven en voor de goede dingen in je leven. 

4. Zorg goed voor jezelf – je bent het waard

Als je jezelf minder lief hebt, ben je geneigd om minder goed voor je eigen lichaam te zorgen.

Als je oprecht van jezelf houdt, dan zorg je ook met liefde voor je eigen lichaam.  Zorg voor rust, beweging en een goede dagelijkse verzorging.

5. Wees minder hard voor jezelf

Ik denk dat we dit allemaal herkennen, we zijn vaak voor onszelf een stuk strenger dan voor anderen. Als een ander een fout maakt dan leggen we dat snel naast ons neer, maar als wij zelf een fout maken gaat dat anders. We blijven vaak langer hangen in onze fout. 

Probeer de volgende keer jezelf eens met liefde te behandelen. Relativeer je eigen gedrag net zoals je het gedrag van je vrienden relativeert. Niets aan te doen, kan gebeuren, morgen weer een dag.

6. Leef met aandacht

Het leven zit niet altijd mee, en dat is helemaal niet erg. Het is belangrijk dat wij accepteren dat onze leven ups en downs kennen. Doe alles met aandacht en leef zoveel mogelijk in het moment.

Hoe meer je in het moment kunt leven, des te makkelijker het wordt om zelfkritische gedachten te herkennen en weer te laten gaan.